Du skal snart være mor – tillykke, det er intet mindre end fantastisk <3

Og fordi det, at du snart skal være ‘nogens mor’, at du skal tage dig af et nyt liv, være til rådighed og tilgængelig 24/7 sikkert både føles overvældende, tiltalende, skræmmende og vidunderligt  – alt efter hvilken sindsstemning du er i når du ser scenariet for dig – så har jeg skrevet en top-tre liste over de barselsfælder jeg gennem årene har erfaret giver allermest bagslag at falde i og hvad du kan gøre for at undgå at falde i.

Barselsfælder som jeg vil gøre alt for at forhindre du falder i:

Barselsfælde # 1: Glemmer eller undlader at spise lødig mad og drikke

Du ved det jo godt: Uden mad og drikke …

Det skal bare gå hurtigt så du kører pizzaer og rundstykker ned da det jo et eller andet sted er en form for mad…
Sørg for at få sund og nærende mad – mad som opbygger og giver dig de byggesten du og baby har brug for. Herunder også kosttilskud; det er krævende for kroppen at have været igennem en fødsel – uanset hvilken slags – og at du efterfølgende skal i gang med at producere mælk, få etableret amningen, lære baby at kende, blive frarøvet søvn og forholde dig til din nye rolle som mor, det kræver energi, masser, Masser, MASSER af energi!

 

Du kan ønske dig nærende måltider og kosttilskud i barselsgave – det får du og baby mere ud af end bodystockings og tøj baby alligevel kun kan passe i 2 uger.
Vær sikker på, at kosttilskuddene er i god og letoptagelig kvalitet og at maden er lavet af kød fra dyr som selv har bidt græsset over på marken og planter som har fået lov at vokse uden hjælp. Køb ind efter årstiden og i så mange farver som muligt!
Her er en opskrift på en sund og super-nærende barselssuppe du kan lave før baby melder sin ankomst. 

Og husk selvfølgelig også at drikke vand! Gerne 2½-3 liter om dagen. Adskil drikkeriet fra måltiderne med 20-30 minutter for at øge optagelsen af næringsstofferne i din mad.

Barselsfælde #2: Du synes at

[-indsæt selv praktisk gøremål-] skal klares når baby sover og du har ro! 

STOP dig selv!!! Lad være at falde i her – vasketøj, opvask, støvsugning, Instagram, telefonsamtaler osv osv kan vente!

Her i vores del af verden har vi en tendens til at fokusere på hvorvidt baby nu sover igennem om natten eller ej. Det er faktisk helt skørt eftersom baby rent biologisk og fysiologisk er indrettet til kun at sove i korte intervaller. Og du får måske det indtryk, at der er noget galt hvis ikke baby sover mindst 6 timer i træk fra starten.


Som voksen er du indrettet til at sove i længere etaper, så det tærer på kræfterne, og ikke mindst overskuddet, når du ikke får den søvn du har behov for. Eftersom du IKKE kan indrette og få baby til at sove som du ønsker, så er DU nødt til at indrette dig efter baby.

Jo mere du på forhånd indstiller dig på, at indrette dig efter babys behov jo lettere vil det være for dig at acceptere, at baby sover noget mere ‘ustabilt’ end dig selv. Sørg derfor for, at sove eller hvile dig NÅR BABY SOVER – jeg siger det lige igen, for vi mødre har tendens til at glemme dette når vasketøjet liiige skal hænges op – SOV NÅR BABY SOVER. Din krop har brug for al den hvile og ro den kan få når din søvn er ustabil og mangelfuld.

Som regel er dette ikke en fælde fædre falder i – og heldigvis for det! Jeg ved du også kan gøre det og her får du lige et billede af hvordan det ser ud i praksis. Lad dig endelig inspirere 😉

-Og det praktiske kan sagtens klares med en baby i slyngen, af en hjælpsom nabo/familiemedlem, eller vente til I begge vågner og har fået lidt at spise og ammet færdig!

Barselsfælde #1: I forventningens glæde indbyder du familie, venner og naboer til at komme forbi og møde baby i løbet af de første uger.

S.T.O.P.! STOOOOOOOOOP!

Den første tid med baby er en umådelig omvæltning for både dig og din partner. I har brug for ro, alenetid, fred, tid og frihed til at ligge og gå omkring uden opsat hår, bh og smart tøj. Baby har brug for tid, ro, alenetid og fred sammen med jer begge – specielt dig! – og ikke mindst hud-til-hud kontakt og bryst ad libitum.

Du ser med garanti frem til snart – endelig, efter al den ventetid – at stå med baby i armene. Du har temmelig sikkert også forestillet dig hvordan du, gennemsyret af kærlighed og lykke, stolt viser baby frem til dine nærmeste og fjerneste!?

Og lur mig, om ikke også et par af dine nærmeste familiemedlemmer allerede har proklameret, at de kommer på besøg så snart du har født, er kommet hjem fra hospitalet eller har sagt farvel til jordemoderen hvis du har valgt at føde hjemme…!?

 
Kilde: godhotspot.wordpress.com

Du venter jo et mirakel lige straks, det er intet mindre end fantastisk og jeg glæder mig afsindigt på dine vegne – hvor vildt er det ikke?

At skulle rumme omvæltningen og stå til rådighed for baby kræver ALLE dine ressourcer. Besøg i tide og utide kan generere en masse stress fordi jeres tilvænnings’boble’ bliver forstyrret, og i værste tilfælde kan det forstyrre tilknytningsprocessen mellem dig og baby og spænde ben for amningen.

Jeg skriver dette fordi jeg holder af dig og fordi det ligger mig dybt på sinde, at du, baby og din partner får den bedste overgang til forældreskabet. Det kræver, at du og din partner tager stilling til hvordan, hvornår og af hvem I ønsker besøg efter fødslen og det sparer jer for en masse krumspring at melde dette ud INDEN baby melder sin ankomst.

At skulle sige fra over for en svigermor som mere end noget andet ser frem til, at møde sit første barnebarn, eller over for en søster som længe har set frem til at blive moster kan være lidt af en opgave. Så jo mere klar du og din partner er i jeres udmelding – jo lettere.

Og husk, at I jo altid kan skifte mening efterfølgende hvis det viser sig, at I har overskud til besøg – det vigtigste er, at det er JER der sætter dagsordenen, og ikke svigermor, moster eller naboer.
Det er jeres baby, jeres behov og jeres fundament for familiedannelsen der er vigtig.
Jeg vil elske at høre fra dig, om dine overvejelser og erfaringer med den første spæde barselstid – kan du se dig selv falde i én eller flere af de tre barselsfælder jeg har skrevet om her, og hvad har du tænkt dig at gøre for at undgå at falde i?

Skriv gerne en kommentarer herunder 🙂

Kærligst,
Karina Isolde <3