Uanset hvilken livsfilosofi, politik eller religiøs overbevisning, du bekender dig til, er der nogle facts du ikke kommer udenom:

1) Du har hår! – selvom du måske gør hvad du kan for at skjule noget af det
2) Du har mælkekirtler! – hvis omliggende væv er noget mere interessant at fremhæve end hårvæksten
3) Du føder levende unger! – Helt præcis 1,9 stk…

Disse facts, kære kvinde, gør dig til intet mindre end: ET PATTEDYR!

billede fra avisen.dk

billede fra avisen.dk

Og hvorfor er det interessant? Det er bl.a. interessant, fordi et af de mageløse stoffer som hjælper dig og baby under fødslen, oxytocin, udviklingshistorisk er urgammelt og forekommer hos alle pattedyr. Og fordi de mennesker, som kender til og omgås pattedyr i det daglige – nemlig dyrepasserne – kan lære dig hvad der skal til for, at dit barns fødsel kan forløbe i overensstemmelse med naturens hensigt og dermed så tryg og ukompliceret som muligt.

Dyrepasserne ved, at enhver unødig forstyrrelse kan hæmme dyrets oxytocin-produktion og det kan medføre risiko for, at fødslen udvikler sig uhensigtsmæssigt. Derfor holder de sig i behørig afstand – de respekterer ganske enkelt dyrets behov for ro.

Oxytocin – naturens vidundermiddel
Under en uforstyrret fødsel, hvor du føler dig tryg og uobserveret, danner og mixer din krop en umådelig velkomponeret hormon-cocktail. En cocktail der serveres i de rette mængder på de rette tidspunkter, og bl.a. medvirker til eufori, at du og dit barn smertelindres undervejs og at I oplever en gensidig afhængighed og kærlighed.

Ét af de fantastiske og enestående stoffer, som indgår i denne cocktail, er oxytocin [åk-sy-to-sin]. Bliver du forstyrret under fødslen, hæmmes netop oxytocins fantastisk raffinerede virkninger.

billede fra bu.edu.us

billede fra bu.edu.us

Igennem graviditeten udskiller din krop også oxytocin bl.a. med de formål at

• du – og dermed også baby – bedre kan optage den næring du indtager
• øge dit behov for hvile så du sparer på dine ressourcer
• skærpe tilknytningen mellem dig og baby

Kærlighedshormonet
Oxytocin kaldes populært for kærlighedshormonet fordi du også udskiller det ved ro, berøring, orgasme og når du laver noget du elsker og som gør dig godt tilpas. Det giver dig en følelse af glæde, afslappethed og velbehag.

Du kan prøve det af med det samme ved fx at stryge fingrene blidt frem og tilbage på underarmen. Den kildrende, rislende fornemmelse i underarmen er oxytocin der frigives – skønt, ikk’?

Når du føler dig glad, afslappet og godt tilpas føler baby sig også glad, afslappet og godt tilpas – dit barn ’marineres’ så at sige i de hormoner du udskiller.

Karina Isolde