Lotusfødsel er en praksis hvor navlesnoren forbliver intakt og baby vedbliver med at være forbundet til placenta indtil navlesnoren, efter nogle dage, naturligt falder af.

Efter fødslen lægges placenta i en skål eller indpakkes i absorberende håndklæder og bliver anbragt i nærheden af mor og baby. Herefter følger en til to timers uforstyrret bonding-periode. Efter den essentielle bonding-periode renses, tørres og tilføres placenta præserverende midler som fx salt og andre krydderier og placeres i nærheden af baby på en måde så der kan komme luft til.

Placenta-pose flickr.com/creativecommons~ Nico Nelson

Efter nogle dage udtørrer navlesnoren, frigør sig fra babys mave og efterlader kun spor efter sig selv, nemlig navlen. Det sker typisk indenfor den første uge efter fødslen.

Der er evidens for, at sen afnavling gavner baby da placenta, i pulser via navlesnoren, overfører omkring en tredjedel (ca. 150 ml) af babys samlede blodvolumen (ca. 450 ml) i minutterne efter fødslen. Dette blod indeholder bl.a. jern, immun– og stamceller.

Lotusfødsel er en spirituel praksis

Lotusfødsel er en rituel og spirituel praksis som ærer tilknytningen mellem baby og placenta som i sin tid opstod ud fra samme æg- og sædcelle. Lotusfødsel praktiseres bl.a. på Bali, blandt San-folket i Kalahari og hos amerikanske indianere.

Der foreligger ingen videnskabelig studier af fordelene ved Lotusfødsel. Ikke desto mindre tager flere og flere lotusfødsel til sig i den vestlige del af verden og er specielt udbredt ved hjemmefødsler og fødsel på fødeklinikker.

En rituel, religiøs, kulturel eller spirituel handling kan skabe utryghed, forvirring eller modstand i en teknokratisk verden som vores. Ikke desto mindre har Lotusfødsel været praktiseret gennem århundreder i mange kulturer og vi er alle i vores fulde ret til, at vende tilbage til eller lade os inspirere af denne praksis.

Baby med navlesnor i hånden ~ HuffingtonPost.com

Vi synes personligt, at det er en fin, smuk og respektfuld handling, at takke og behandle placenta som babys bror/søster frem for at behandle den som giftigt affald. Den har været babys tro følgesvend – og baby og placenta er opstået udfra samme celler.

Det er da fantastisk og værd at honorere????????
Kærligst,
Louise og Karina <3

#placenta #lotusfødsel #respektforvortophav